Konstnärlig kompromisslöshet gav årets 2011 Esters pris åt Angels in America – arbetsgruppen

augusti 18, 2011 kello 12:33 (Eija Mäkinen)

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner har utdelat årets 2011 Esters pris åt Angels in America – föreställningens arbetsgrupp. Representanterna för stiftelsen, doktor Sirkka Hämäläinen och regissör Raija-Sinikka Rantala överlämnade priset på 10 000 euro i samband med öppningen av Tammerfors Teatersommar.

Arbetsgruppen på fjorton frivilliga och begåvade konstnärer förverkligade ett våghalsigt projekt, Tony Kushners pjäs Angels in America, som blev till spelårets 2010–2011 obestridliga teaterhändelse. Föreställningen gjordes i svåra produktionsomständigheter och med otillräcklig finansiering. Den uppfördes i ett litet utrymme i Alphyddan som rymde endast några tiotal åskådare åt gången. Det var ett sju timmars föreställningsmaraton. Reklam och marknadsföring sköttes nästan enbart genom de sociala medierna. Ändå var varje föreställning slutsåld redan innan premiären och om utrymmets hyreskontrakt och uppträdarnas tidtabeller skulle ha gett vika, kunde den på publikens begär fortfarande uppföras, kanske i år framöver.

Hur var detta möjligt?

I sitt tal tackade stiftelsens ordförande Raija-Sinikka Rantala arbetsgruppen för dess kompromisslöshet:

”Föreställningen samlade visserligen recensenternas superlativer. Men framför allt tog den ett fast tag om sina åskådare och visade att, med Vivicas ord, litet kan vara stort.

Det lilla föreställningsutrymmet förvandlades i de skickliga konstnärernas händer till en storstadsverklighet, som finns belägen på andra ändan av världen, vars marknadskrafter, idéer, religiösa åsikter och sjukdomsbilder inte blev avlägsna för åskådaren, utan blev genom förmedling av verkliga människorelationer en del av åskådarnas mångfaldiga nutid. I Alphyddan föll änglarna inte genom taket med hjälp av scenteknik, utan med hjälp av kreativ fantasi, mitt bland rollkaraktärerna, som var närvarande med varje cell, nästan i famnen på publiken.

Angels in America – arbetsgruppen har visat att om konstnärer har vilja, styrka och talang, kan man också under detta årtusende göra det omöjliga möjligt.”

Vi gratulerar skådespelarna Elina Berg, Krista Kosonen, Antti Lang, Matti Onnismaa, Oskari Perkki, Jaana Saarinen, Jani Toivola och Jerry Wahlforss samt den konstnärliga planeringsgruppen Johanna Freundlich, Kristian Ekholm, Emilia Eriksson, Rene Ertomaa, Kaisa Rasila och Kalle Ropponen!

Läs mera om produktionen (på finska): http://angelsinamerica.fi/

KOMMENTOI*) Kentät jotka merkitty tähdellä ovat pakollisia.