Näyttely Vivica Bandlerin elämästä ja urasta avautuu helmikuussa Teatterimuseolla

10 tammikuun, 2012 kello 14:36 (Katri Heino)

VIVA VIVICA! Näyttely Teatterimuseolla 10.2. – 3.6.2012

Viva Vivica! -näyttely kertoo suomalaisen teatterin voimanaisesta, legendaarisesta kulttuuripersoonasta Vivica Bandlerista (1917–2004) ja tämän elämäntyöstä rohkeana ohjaajana, kekseliäänä teatterinjohtajana ja ennakkoluulottomana tiennäyttäjänä. Monipuolinen visuaalinen aineisto sekä Vivican oma ääni saattavat kävijää läpi monivivahteisen elämän ja monipuolisen uran suomalaisella ja pohjoismaisella teatterikentällä.

”Mahdoton on mahdollista, kun vain löytää tarkastelukulman”

Ohjaajana ja teatterinjohtajana, kosmopoliittina ja pohjoismaisen yhteistyön puolestapuhujana Bandler toimi yli taide-, kieli- ja kulttuurirajojen. Hänellä oli ainutlaatuinen kyky suunnata valonheittäjä siihen, mitä muut eivät nähneet. Näyttely valaisee Bandlerin lukuisia julkisia ja yksityisiä rooleja, joita määrittelivät sekä perhetausta ja identiteettikysymykset että valinnat eri elämänvaiheissa.

”Minun ainoana kompassinani on ollut se, että minä pidän ihmisistä.”

Osuvien ja aforististen lausahduksien takaa paljastuu sekä taiteilija ja mentori että arvoituksellinen ja herkkä ihminen.

Viva Vivica! nähdään Teatterimuseolla 10.2–3.6.2012. Näyttely juhlistaa Vivica Bandlerin syntymästä kulunutta 95 Suomen itsenäisyyden vuotta ja nostaa Teatterimuseon 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esiin yhden pohjoismaisen teatterin keskeisimmistä naisvaikuttajista.

Visuaalisesta suunnittelusta vastaa lavastaja Ralf Forsström ja käsikirjoituksesta teatterintutkija Katarina Lindholm. Ydintyöryhmään kuuluvat myös Teatterimuseon johtaja Helena Kallio sekä Teaterstiftelsen Vivicas Vänner -säätiön puheenjohtaja, ohjaaja Raija-Sinikka Rantala. Layoutista vastaa Mia Kivinen.

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Teatterimuseon ja Svenska litteratursällskapet i Finland rf:n kanssa. Svenska Kulturfonden tukee projektia.

Käyntiosoite Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Lisätietoja: www.teatterimuseo.fi

vivica_1929

Svenska litteratursällskapet i Finlands arkiv

KOMMENTOI*) Kentät jotka merkitty tähdellä ovat pakollisia.