Taiteellinen tinkimättömyys toi vuoden 2011 Ester-palkinnon Angels in America -työryhmälle

18 elokuun, 2011 kello 12:33 (Katri Heino)

Vivicas Vänner – säätiö on jakanut vuoden 2011 Ester-teatteripalkinnon Angels in America – esityksen työryhmälle. Säätiön hallituksen edustajat tohtori Sirkka Hämäläinen ja ohjaaja Raija-Sinikka Rantala luovuttivat 10 000 euron palkinnon työryhmälle Tampereen Teatterikesän avajaisten yhteydessä.

Neljäntoista vapaaehtoisen ja lahjakkaan taiteilijan työryhmä toteutti hurjapäisen hankkeen, Tony Kushnerin kirjoittaman Angels in America – näytelmän, josta tuli näytäntövuoden 2010–2011 ehdoton teatteritapaus. Esitys tehtiin vaikeissa tuotanto-olosuhteissa ja riittämättömän apurahoituksen varassa. Sitä esitettiin pienessä alppilalaisessa tilassa, jonne mahtui kerrallaan vain muutama kymmenen katsojia. Esitysmaraton kesti yli seitsemän tuntia. Mainonta ja markkinointi hoidettiin lähes yksinomaan sosiaalisen median kautta. Silti jokainen esitys oli loppuunmyyty jo ennen ensi-iltaa ja jos tilan vuokrasopimus ja esiintyjien aikataulut olisivat sallineet, sitä voitaisiin yleisön toivomuksesta esittää edelleen, ehkä vuosia.

Miten tämä oli mahdollista?

Säätiön puheenjohtaja Raija-Sinikka Rantala kiitti puheessaan työryhmää sen tinkimättömyydestä:

”Esitys toki keräsi arvostelijoiden superlatiivit. Mutta ennen muuta se otti katsojansa lujaan otteeseen ja näytti, että, Vivican sanoin, pieni voi olla suurta.

Pieni esitystila muuttui taitavien suunnittelijoiden käsissä maailman toisella laidalla sijaitsevan suurkaupungin todellisuudeksi, jonka markkinavoimat, aatteet, uskonnolliset näkemykset ja taudinkuvat eivät jääneet etäälle katsojista, vaan tulivat todellisten ihmissuhteiden välityksellä osaksi katsojien nykyisyyden kirjoa. Alppilassa enkelit eivät putoilleet katon läpi näyttämötekniikan vaan luovan mielikuvituksen voimalla, suoraan joka solullaan läsnä olevien roolihenkilöiden keskuuteen, lähes yleisön syliin.

Angels in America – työryhmä on osoittanut, että jos taiteilijoilla on tahtoa, voimaa ja taitoa, voi tälläkin vuosituhannella tehdä mahdottomasta mahdollista.”

Onnittelemme näyttelijöitä Elina Berg, Krista Kosonen, Antti Lang, Matti Onnismaa, Oskari Perkki, Jaana Saarinen, Jani Toivola ja Jerry Wahlforss sekä taiteellista suunnitteluryhmää Johanna Freundlich, Kristian Ekholm, Emilia Eriksson, Rene Ertomaa, Kaisa Rasila ja Kalle Ropponen!

Lue lisää tuotannosta: http://angelsinamerica.fi/

KOMMENTOI*) Kentät jotka merkitty tähdellä ovat pakollisia.