Vivican 100-vuotisjuhlavuosi 2017

Vivica Bandlerin, suomalaisen teatterin voimanaisen ja maailmankansalaisen, syntymästä tulee vuonna 2017 kuluneeksi 100 vuotta. Kuten Vivica itse totesi, hän oli yhtä vanha kuin kotimaansa, mutta Suomi vain itsenäistyi nopeammin.

Juhlimme Vivicaa monin tavoin ja nostamme esiin hänen ajatuksiaan, elämäntyötään, rohkeuttaan, ideoitaan, rakkauksiaan, tekojaan, ennakkoluulottomuuttaan mm. seminaareissa, paneelikeskusteluissa, Viva Vivica! – Vivica Bandler 100 vuotta -näyttelyssä, Vivican persoonaa ja uraa valottavassa juhlablogissa sekä tietenkin Vivican keittiössä.

Kuva: Vivica Bandlers arkiv; Svenska litteratursällskapet i Finland


VIVA VIVICA! -näyttely

Vivica Bandlerin elämäntyötä ja taivalta luotaava Viva Vivica! – Vivica Bandler 100 vuotta -näyttely on nyt esillä Helsingin kaupunginteatterin 3. kerroksen yleisölämpiössä.

Pääset halutessasi katsomaan näyttelyn ilman teatterilippua, sillä yleisölämpiöön mennessäsi et lippua tarvitse. Kurkista myös sermin taakse: siellä on videoesitys.

Näyttely koostuu historiallisista ja harvoin nähdyistä valokuvista ja kaksikielisistä kuvateksteistä, joukossa Vivican ajatelmia niin elämästä kuin teatteristakin. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Teatterimuseon kanssa 2012, ja sen ovat koonneet Ralf Forsström ja Katarina Lindholm.

Viva Vivica! -näyttely on avoinna yleisölle näytöspäivinä tuntia ennen esityksen alkamista vuoden 2017 loppuun saakka.


Vivican 100-vuotisjuhlat jatkuvat nyt Loviisassa, jossa avautuu 19.5.2017 Teaterstiftelsen Vivicas Vännerin ja Teatterimuseon yhteistyönä tuottama VIVA VIVICA! – Vivica Bandler 100 vuotta -näyttely.

Vivica Bandlerin elämäntyötä ja hänen monipuolista taivaltaan luotaava näyttely koostuu historiallisista ja harvoin nähdyistä valokuvista ja kaksikielisistä kuvateksteistä, joukossa Vivican ajatelmia niin elämästä kuin teatteristakin. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Teatterimuseon kanssa 2012, ja sen ovat koonneet Ralf Forsström ja Katarina Lindholm.

Almintalossa esillä oleva näyttely on avoinna kesän aikana kahdessa jaksossa, 19.5.–29.7. ja 15.8.–30.9. Löydät Almintalon kaupungin keskustasta, osoitteesta Brandensteininkatu 3.

Lisätietoja näyttelystä antaa Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys ry. Sydämellisesti tervetuloa!


Helsingissä, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tiloissa 5.2.2017 avautuva VIVA VIVICA! – Vivica Bandler 100 vuotta -näyttely kertoo Vivican merkittävästä teatteriurasta ja itsenäisen Suomen mittaisesta elämänkaaresta.

Vivica Bandlerin elämäntyötä ja hänen monipuolista taivaltaan luotaava näyttely koostuu historiallisista ja harvoin nähdyistä valokuvista ja kaksikielisistä kuvateksteistä, joukossa Vivican ajatelmia niin elämästä kuin teatteristakin. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Teatterimuseon kanssa 2012, ja sen ovat koonneet Ralf Forsström ja Katarina Lindholm.

Näyttely on avoinna 6.2.–26.3.2017 Taideyliopiston Teatterikorkeakoululla, osoitteessa Haapaniemenkatu 6, arkisin klo 9–19 ja viikonloppuisin klo 10–15. Yleisöllä on näyttelyyn vapaa pääsy.

Teatterikorkeakoulu


KAKSIPÄIVÄINEN SEMINAARI

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner järjestää 7.–8.2.2017 yleisölle avoimen kaksipäiväisen seminaarin, jonka tavoitteena on valottaa Vivica Bandlerin merkitystä suomalaisen teatterin suunnannäyttäjänä, pohjoismaisena vaikuttajana ja kosmopoliittina.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tiloissa pidettävän seminaarin ensimmäinen päivä on nimeltään ”Teatteritaiteilija, suunnannäyttäjä, voimanainen”. Kolme Vivican työtoveria hänen uransa eri vaiheista – Birgitta Ulfsson, Milja Sarkola ja Suzanne Osten – luennoivat ja kertovat kollegastaan, ystävästään ja mentoristaan.

Alustusluennot sekä keskustelu ovat suomenkielisiä lukuun ottamatta Suzanne Ostenin osuutta, joka tulkataan suomeksi ja joka siirtää painopisteen yli ulapan Stockholms Stadsteaterniin, missä Vivica toimi teatterinjohtajana 1969–80.

Seminaarin toisena päivänä luennoitsijoina toimivat Birgitta Ulfsson ja Bengt Ahlfors. ”En sann nordist, en kosmopolit och en världsmedborgare” valottaa Vivican pohjoismaista vaikutusta, hänen rooliaan eurooppalaisessa kulttuurikentässä ja ainutlaatuista, kansainvälistä verkostoaan. Keskiviikkona kielenä on ruotsi.

Molempien päivien luentokokonaisuudet ovat osa Studia Generalia -luentosarjaa, ja ne pidetään klo 17.15–20.15 Teatterikorkeakoulun Torilla, osoitteessa Haapaniemenkatu 6, Helsinki.

Tilaisuudet ovat avoimia myös opiskelijoille. Maisteritutkintoa suorittavilla on mahdollisuus saada luentoihin liittyen yleisopintopiste, joka edellyttää myös esseen laatimista vastuuopettajan, Jukka Miettisen kanssa seminaarien yhteydessä sovittavasta aiheesta.

Teatterikorkeakoulun tapahtumakalenteri


Paneelikeskustelu ”Vivican keittiössä – i Vivicas kök”

Vivican viikko! -tapahtumasarja päättyy Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Torilla 12.2.2017 klo 12–15 pidettävään paneelikeskusteluun, johon osallistuu Huvilakatu 1:n legendaarisessa keittiössä työskennelleitä, kestitettyjä ja juhlineita työtovereita ja ystäviä ikiomine näkökulmineen. Keskustelua johdattelee Raija-Sinikka Rantala.

Suomenkielinen paneelikeskustelu järjestetään yhteistyössä Teatterikorkeakoulun Alumnit ry:n kanssa osana alumniklubien sarjaa. Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy. Teatterikorkeakoulun Tori sijaitsee osoitteessa Haapaniemenkatu 6, Helsinki.

Teatterikorkeakoulun Alumnit ry


Sukella Vivican juhlablogiin!

”Minä elän tänään ja huomenna vielä hetkisen. Eilisen erehdyksistä minä en juuri nyt välitä paskaakaan. Ja ihmisen kunnioittaminen on minulle juuri nyt ehkä kaikkein tärkein asia.”

Sanat ovat tietenkin elämää, ihmisiä ja teatteria intohimoisesti rakastaneen Vivican, jolle tahdomme nostaa maljan vuoden jokaisena päivänä.

Perustimme Vivican 100-vuotisjuhlavuotta varten ikioman blogin, jossa kuljetaan Vivican jalanjäljissä, katsotaan hänen kanssaan tähtiin, muistellaan ansiokasta taipaletta teatterin ja taiteen parissa, seikkaillaan maailmalla, keskustellaan ja kokataan Huvilakadun keittiössä, työnnetään sormet multaan ja puhutaan tärkeistä asioista, isoista ja pienistä, sekä päästetään ääneen myös Vivican ystävät suomeksi ja ruotsiksi.

Viva Vivica, Stadin friidu!