Vanhan Jukon näyttämöllä elää vähäväkisten Suomi

18 helmikuun, 2010 kello 23:00 (Katri Heino)

Trumpetit soimaan, sillä on aika luovuttaa Vivicas Vänner -säätiön historian toinen Ester-palkinto! Onneksi olkoon Teatteri Vanha Juko ja sen vimmainen jukolauma, niin perustajat kuin nykyisetkin tekijät! Komeaa, tinkimätöntä työtä jo 15 vuotta.

Vivica Bandler on sanonut, että taiteilijan tehtävä on suunnata valonheittäjä siihen, mitä muut kenties eivät näe. Sen tämä Lahdessa toimiva pikkujättiläinen on kerta toisensa jälkeen tehnyt.

Ester-palkinnon luovutti tänä iltana ”Kahdeksan surmanluotia” -esityksen jälkeen säätiön hallituksen puheenjohtaja, teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala, joka luonnehti esitystä pakkaskuukausien merkkipaaluksi teatteritaiteessa. Hän myös muistutti, miten riittävä aika on luovan taiteen edellytys.

Kuva: Loma Graphics Oy Aki Loponen

Tässä Rantalan puhe kokonaisuudessaan:

”Teatteri Vanha Juko on tänä talvena tehnyt oman tulkintansa ”Kahdeksasta surmanluodista”. Se on esitys, joka puhuttaa ja puhuttelee. Se on näköiskuva tämän päivän Suomesta; kuva, joka ei piirry vallan kamareissa valssaaville.

”Kahdeksan surmanluotia” ei ole poikkeus Jukon johdonmukaisessa ohjelmistopolitiikassa. Teatterin perustajat ilmoittivat viisitoista vuotta sitten Jukoa perustaessaan keskittyvänsä uuteen kotimaiseen näytelmään, joka luotaa todellisuutta ympärillämme. Niin on myös tehty. Jukon näyttämöllä on nähty kantaesitys toisensa jälkeen. Niissä on ollut läsnä vähäväkisten Suomi. ”Kahdeksan surmanluotia” vie uljaasti samaa soihtua eteenpäin.

Pakkaskuukausien merkkipaalu

Vivica Bandler perusti Vivicas Vänner -säätiön jo elinaikanaan ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana. Säätiön tarkoitus on edistää luovaa teatteritaidetta ja puolustaa ympäristöarvoja. Me, jotka tänään vaalimme voimakkaan ja ennakkoluulottoman teatterinaisen henkistä perintöä säätiön hallituksessa, olemme perustaneet teatteripalkinnon, joka jaetaan tänään Teatteri Vanhalle Jukolle.

Perustelut ovat vahvat: Jukon ohjelmisto on sinnikkään työn tuloksena ollut tinkimätöntä ja taiteellisesti korkeatasoista. Se on myös tuottanut pakkaskuukausien merkkipaalun teatteritaiteessa, esityksen ”Kahdeksan surmanluotia”. Te jukolaiset olette panostaneet siihen lahjakkuuden lisäksi aikaa, joka alkaa olla kalleimpia luonnonvarojamme, ja osoittaneet, että riittävä aika on luovan taiteen edellytys.

Vivica on hengessä mukana

Säätiöllä on kuitenkin yksi ehto tälle kymmenentuhannen euron Ester-palkinnolle, joka kantaa Vivica Bandlerin äidin, teatterintutkija Ester Margaret von Frenckellin nimeä. Ehto on, että tämä laatta kiinnitetään yhteen katsomonne tuolinselkämyksistä. Vivican ystävillä pitää mielestämme aina olla paikka joukossanne, ja jos kukaan heistä ei osu paikalle, haluamme Vivican itsensä olevan hengessä läsnä.

Pitäkää edelleen kunniassa vankat perinteenne ja menestykää muuten omilla ehdoillanne.”

KOMMENTOI*) Kentät jotka merkitty tähdellä ovat pakollisia.