Vielä ei ole myöhäistä!

25 huhtikuun, 2014 kello 05:36 (Katri Heino)

Esittelemme säätiön tukemia ja palkitsemia tekijöitä. Vuorossa on helsinkiläinen näyttelijä Åsa Nybo, joka kertoo kolmiosaisen juttusarjan ensimmäisessä osassa Eko-Trippenistä, kouluille suunnatusta ympäristöprojektista, jolle Vivicas Vännerin säätiö myönsi apurahan vuonna 2008.

********

Aamu valkenee Pohjanmaalla. Sanomalehti kertoo ilmaston lämpenemisestä, energiakulutuksen ja jätteiden määrän kasvusta, ympäristökatastrofeista.

Åsa Nybo lukee otsikoita ja saa tarpeekseen maailmanlopun lietsonnasta. Hän katsoo poikaansa. Miten kukaan nuori pystyy toimimaan maailmassa, jossa nähdään vain tuhon enteitä? Tähän on saatava muutos! Mustan tulevaisuuden sijaan on tarjottava toivoa.

– Työskentelimme silloin mieheni Max Bremerin kanssa Vaasassa, Åsa Nybo kertoo.

– Sanoin hänelle, että nyt tehdään sellainen luonnonsuojeluprojekti, joka antaa nuorille tietoa ja työkaluja ja kannustaa heitä pitämään huolta ympäristöstään. Tavoitteena oli positiivisen viestin välittäminen: vielä ei ole liian myöhäistä!

Lähtölaukaus Eko-Trippenille, ett miljöprojekt för skolan oli kajahtanut.

Sisulla ja sydämellä, eli nyt en luovuta!

– Kun saimme idean projektiin vuonna 2006, mediassa ei kirjoitettu kovinkaan paljon luonnon tilasta. Nyt sama viesti toistuu uutisissa päivästä toiseen: luonnonvarat ehtyvät, luonto saastuu ja maapallo vaurioituu pysyvästi.

Teater Marsin ja Teatteri Venuksen yhteistyönä toteutettu Eko-Trippen haki aluksi muotoaan, kuten niin monet produktiot, keittiönpöydän ääressä. Åsa ja Max saivat rinnalleen Anders Slotten, joka ryhtyi työstämään ideasaldoa näytelmäksi.

Kollaasin kuvien tekijät: Stefan Bremer, Sam Huber ja Karmo Mende. Logon on suunnitellut Fredrik Willberg.

– Tajusimme pian, ettemme voi itse tuottaa kaikkea materiaalia. Max ehdotti, että tekisimme myös näyttelyn, joka syventäisi esityksen teemoja. Siksi otimme yhteyttä luonnon- ja ympäristönsuojelua harjoittaviin järjestöihin ja yhdistyksiin.

Tarinan tapahtumat sijoittuvat Itämeren autiolle saarelle, jossa eläimet järjestävät ympäristökonferenssin. Agendalla on vain yksi kysymys. Mitä tehdä maapallon suurimmalle uhalle – ihmiselle? Eläimet jakaantuvat kolmeen ryhmään: yksi haluaa vetäytyä eroon ihmisistä, toinen on valmis yhteistyöhön, kolmas hävittäisi ihmiset sukupuuttoon. Keskustelu vaihtoehdoista käy saarella kuumana.

– Esityksen ja näyttelyn kohderyhmä oli alusta asti selvä. Halusimme esittää teoksen ilmaiseksi kaikille ruotsinkielisille yläasteen ja lukion oppilaille.

Kaksi vuotta kului, ennen kuin projektiin tarvittavat rahat olivat koossa.

– Olen harvoin taistellut jonkin produktion puolesta niin paljon. Kun sain kielteisen päätöksen lähettämiini apurahahakemuksiin, päästelin perkeleitä mutta päätin, että nyt en luovuta!

Teinit liikkeelle foorumiteatterin keinoin

Vivicas Vänner -säätiö myönsi ensimmäisenä Eko-Trippenille apurahan.

– Se ei ollut valtava summa, mutta jo se, että joku uskoi projektiimme ja antoi rahaa sen toteuttamiseen, sai muut rahoittajat näkemään Eko-Trippenin sisältämät mahdollisuudet. Pienten toimijoiden esimerkki toi vähitellen rahaa myös isommilta tahoilta, Åsa Nybo kertoo.

Produktion veikeät piirrokset on tehnyt Sam Huber.

Työryhmä sai uusia jäseniä, mukaan tulivat mm. muusikko Kaarle Mannila, lavastaja Karmo Mende ja valosuunnittelija Mari Agge. Ympäristönäyttelyn koordinaattorina toimi Emilia Runeberg.

– Esityksen ohjaajana ja dramaturgina toimi Joakim Groth, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä opiskeluajoistani asti. Työryhmän neuvonantajana ja asiantuntija-apuna toimi filosofian tohtori, kansalaisaktivisti Thomas Wallgren.

Nybo myöntää nauraen, että kohderyhmäksi oli valittu yleisöstä vaikein: itseensä käpertyneet, omaan napaansa tuijottavat teinit, joille kysymykset vierustoverista ja vastakkaisesta sukupuolesta saattoivat olla tuhat kertaa tärkeämpiä kuin maailman ympäristökatastrofit. Ravistellakseen nuorten mieltä ja lukkiutuneita kuvioita ekotrippeniläiset hyödynsivät mm. Augusto Boalin kehittämää, yleisöä osallistavaa foorumiteatteria.

Musiikki hurmasi, tarina koukutti

Eko-Trippenin esitykset pidettiin Universumin – Aurinkoteatterin, Teater Marsin, Sirius Teaternin ja Teatteri Venuksen – kotinäyttämöllä Betania-talossa Helsingin Punavuoressa syyskuussa 2008. Burleskin komedian, revyyn ja trillerin keinoja hyödyntänyt esitys koukutti, vaikka osa palautteesta tippuikin tekijöille parin vuoden viiveellä.

– Kaarle Mannila, joka on todella taitava muusikko, suunnitteli äänimaailman. Oppilaat rakastivat esityksen biisejä. Oli jännä nähdä, miten he hiljaa ja keskittyneesti he katsoivat kohtaukset, mutta heti, kun musa lähti soimaan, he rupesivat keskustelemaan toistensa kanssa. He ovat niin tottuneet YouTubeen, eli biisien aikana voi vapaasti puhua, Åsa Nybo kertoo.

Max Bremer, Nina Kaipainen ja Åsa Nybo vauhdissa. Kuva: Stefan Bremer.

Eko-Trippeniä esitettiin 31 kertaa Helsingissä. Lisäksi siitä oli kuusi esitystä Vaasassa.

– Laskimme, että kohderyhmään kuului kaikkiaan 3600 oppilasta, joista 3200 näki esityksen. Mutta katsojien saaminen oli valtavan työn takana, soitin kouluihin ties kuinka monta kertaa. Vaikka esitimme Eko-Trippenin ilmaiseksi, ei ollut itsestään selvää, että luokat lähtisivät liikkeelle.

Viimeinen esitys nähtiin Hangö Teaterträffissä 2009, luonnonrannassa kallioiden ympäröimänä ja lavastuksena horisontti, kuten Nybo kuvailee.

Hän on opettanut kouluissa esineteatteria ja improa, ja silloin tällöin joku oppilaista on kommentoinut Eko-Trippeniä: Olipa nasta esitys!

– Tietenkin haluaisin, että nuoret sanoisivat, että esitys muutti heidän elämänsä, mutta minun on tyytyminen siihen, että onnistuimme edes istuttamaan heihin kiinnostuksen siemenen, hän nauraa.

Sinnikkyys kannatti: ekoteko palkittiin

Eko-Trippenin esityskokonaisuuteen kuului myös portaalina toiminut internetsivusto, jonka avulla opettajat ja oppilaat löysivät ajankohtaista ympäristösuojeluun liittyvää tietoa, opetusmateriaalia, keskustelufoorumeita ja pelejä. Sivuston veikeät eläinhahmot piirsi Sam Huber.

– Sivusto oli minulle hyvin tärkeä. Se oli valtava tietopaketti, linkitimme moniin tahoihin. Jestas, miten siinä riittikin työtä. Valitettavasti emme voineet pitää sivustoa elossa kuin pari vuotta, sillä sen ylläpito oli kallista ja meidän olisi pitänyt päivittää sivustoa jatkuvasti.

Hymy on herkässä Natur och Miljö -yhdistyksen tunnustuksen saajilla Max Bremerillä ja Åsa Nybolla sekä puheenjohtaja Christell Åströmillä.

Työryhmän näkemä vaiva ei kuitenkaan ollut turhaa. Siitä käy todisteeksi valtakunnallisen ympäristöjärjestö Natur och Miljön joulukuussa 2009 Eko-Trippenin tekijöille myöntämä tunnustus.

– Olemme palkinnosta hyvin ylpeitä. Miljö och Natur on antanut tunnustuksen vain kuudesti 20 vuodessa. Meille Eko-Trippen oli paljon enemmän kuin pelkkä teatteriesitys. Se oli ympäristöteko. On ihanaa, kun saa toteuttaa jotain sellaista, jonka kokee tärkeäksi; luoda kokonaisen maailman, johon yleisö saa astua sisään.

KOMMENTOI*) Kentät jotka merkitty tähdellä ovat pakollisia.